Organizace školní jídelny

Vedoucí  školní jídelny: Helena Nosálová

Kuchařky:

  • Milena Glombíčková
  • Irena Zelená
  • Bohunka Rehortová
  • Gabriela Maláníková
  • Veronika Munduchová

Výdej jídel žákům v době od 11.45 do 14.00 hodin je zorganizován podle rozvrhu hodin jednotlivých tříd a za dozoru pedagogických pracovníků. Žáci jsou povinni včas platit stravné, dodržovat řád školy a vnitřní řád školní jídelny. Oběd lze odhlásit den předem nejpozději do 14.00 hodin na tel. čísle 518 357 064. Oběd pro nemocného žáka lze vydat do jídlonosičů pouze první den nemoci, pokud nedošlo k odhlášení.

Cizím strávníkům jsou obědy vydávány v 11.30 – 12.15 hodin. Na odběru a platbě se můžete domluvit s vedoucí školní jídelny osobně nebo telefonicky.

Vyhrazujeme si právo provádět změny v jídelníčku ze závažných důvodů např. výpadek el. proudu, vody, nedodání potřebných surovin. Se změnami budete seznámeni na nástěnce ve školní jídelně. Včas a s předstihem budete informováni rovněž v případě nutného zvyšování cen za stravné.

Stanovení stravného

Stravné pro děti mateřské školy

děti 3 – 6 let: svačina, oběd, pitný režim 28 Kč
děti 3 – 6 let: svačina, oběd, svačina, pitný režim 36 Kč
děti 7 – 10 let: svačina, oběd, pitný režim 31 Kč
děti 7 – 10 let: svačina, oběd, svačina, pitný režim 39 Kč

 

Stravné pro žáky základní školy

žáci 7 – 10 let: oběd, pitný režim 22 Kč
žáci 11 – 14 let: oběd, pitný režim 25 Kč
žáci 15 a více let: oběd, pitný režim 31 Kč

 

Stravné ve školní jídelně je možné hradit inkasní platbou. Zájemci o tento způsob platby si zřídí u svého bankovního ústavu souhlas s inkasem. Doklad, který banka vystaví, předloží vedoucí školní jídelny. Bližší informace podá účetní školy p. Hana Křivová (tel. 518 357 254).

Informace

Vaříme pro mateřskou školu, základní školu a cizí strávníky. Hlavními strávníky jsou děti, a proto se musíme řídit normami a předpisy pro školní stravování, které jsou obsaženy především ve Školském zákoně č. 561/2004 Sb. a Vyhlášce o školním stravování č. 107/2005 Sb.

Jídelní lístky sestavujeme tak, aby odpovídaly zásadám zdravé výživy. Aby byly pestré, nápadité, moderní a odpovídat výživovým doporučením pro děti. Při sestavování jídelníčku hledáme nové recepty také na internetu. Nejvíce čerpáme ze stránek určených právě pro školní jídelny www.jidelny.cz, www.varimezdrave.cz

Vaříme převážně z čerstvých potravin. Mezi nejčastěji používané potraviny v každé kuchyni patří bezesporu mouka. I u nás se snažíme jít tzv. „s dobou“ a vařit dětem zdravěji. Používáme nejen hladkou mouku, ale i cizrnovou nebo špaldovou. Dále z tzv. „zdravých“ potravin používáme ovesné vločky, pohanku, cizrnu, jáhly, kuskus, bulgur, červenou čočku, med a další. Z polotovarů kupujeme např. cizrnovou kaši, bramborové těsto na knedlíky, slovenské halušky, dýňové pyré, listové těsto.

K pokrmům z luštěnin podáváme jako doplněk mléko a mléčné výrobky. Proč to tak má být? Luštěniny vynikají vysokým obsahem bílkovin, ale tyto nejsou plnohodnotné. Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin, a abychom mohli bílkovinu považovat za plnohodnotnou, musí obsahovat všechny základní stavební prvky označované jako esenciální aminokyseliny. Proto je nutné doplňovat pokrmy z luštěnin zdroji živočišných bílkovin jako je maso, sýr, vejce, mléko a mléčné výrobky. I malé množství zhodnotí celkové složení nezbytných aminokyselin. A jelikož jsou luštěniny chudé na tuky je dobré je doplňovat smetanou, vejci i zeleninou.

Alergeny v potravinách

Vážení strávníci, vážení rodiče,

různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec si podle příznaků zjistí, jakých potravin se musí vyvarovat. Jedině voda není alergenní. Běžné potravinové alergeny, mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Bližší informace naleznete v příloze.

Seznam alergenů