Mléko do škol

Po návratu do školy se opět rozjely i některé projekty. Mléko do škol byl jeden z nich. Děti mléko dostávaly i několikrát týdně. Dokonce přicházeli i jogurty, sýry a jiné mňamky. A že nám chutnaly, je vidět na fotkách.


Kroužek – Fashion day

Po otevření školy se nám znovu rozjel i kroužek Komunikace v Aj. Intenzivně jsme v něm pracovali na všem, co jsme zameškali. Jedním z témat byla i móda a oblékání. A tak jsme si nemohli odpustit malou módní přehlídku – samozřejmě komentovanou v angličtině, s anglickou hudbou a skvělými modelkami.

 


Hurá, zase škola!

Zpátky ve škole! Trochu se nám stýská po spolužácích, kteří zůstali doma nebo musí chodit do jiné školní skupiny. Ale jinak jsme rádi, že už zase můžeme být spolu. Ze začátku se nám nechtělo moc ráno vstávat, ale už jsme si zvykli. Super je, že nám teď vyučování nějak rychleji utíká. Náročnější je i dodržování všech hygienických opatření, ale taky už jsme to natrénovali. Prostě, všechno je lepší než být zavřený doma.

 

 


Zavřeli nám školu

V březnu nám zavřeli školu. Nejdřív jsme všichni strašně jásali. Věřili jsme, že je to jen na pár týdnů, maximálně měsíc. Ale v polovině dubna, už se nám začalo zase stýskat. To, co vypadalo jako bezva prázdniny, se ukázalo jako dlouhé domácí vězení. A navíc jsme se museli doma učit. Učení patří do školy, a tak domácí učení bylo dost náročné. Soustředit se? Nehádat a nerušit se se sourozenci? Vyhrát „bitvu“ o počítač? No prostě mazec. Ještě, že už to máme za sebou!

 


Recitační soutěž – školní kolo

Tradičně proběhlo těsně před pololetním vysvědčením i školní kolo Recitační soutěže. Konalo se tedy 30. ledna. Naši třídu letos reprezentovala tři děvčata: Kačka Tománková, Zuzka Rampáčková a Verča Kočvarová. V porotě za naši třídu usedla Sofča Bábíčková. O hudební program se postarala paní učitelka I. Šimčíková s dětmi z Hudebního kurzu v Mikulčicích, kde si jeden vstup za klavírem střihla i naše Peťka Fialová. Vzhledem  velkému počtu recitátorů, bylo letošní školní kolo velmi napínavé. Ale úspěch nás opět neminul. 3. místo si ve své kategorii vybojovala Zuzka Rampáčková.


Den etikety

Žákovský parlament pro nás uspořádal další akci – „Den etikety“. Uskutečnil se 30. ledna. Součástí pravidel tohoto dne nebylo jen chování dle etikety, ale také slavnostní oblečení. Díky dobrému načasování a hojné účasti žáků se tak vydávání pololetního vysvědčení stalo krásným slavnostním okamžikem.


FIT testy

Známky jsou uzavřené, vysvědčení se tiskne a tak je čas věnovat se více tělesné výchově. Jsou tu opět tradiční FIT – testy. Tentokrát se nás zúčastnilo velmi málo. Nemoci spoustu z nás skolily nebo aspoň oslabily. Ti, co vydrželi, ale bojovali jak lvi. A opět se nám to vyplatilo. Na medaili si tentokrát dosáhla Vanča Rehortová. Vybojovala krásné 3. místo.


Zpívání u vánočního stromečku

Poslední den školy před Vánočními prázdninami jsme se společně všichni sešli u našeho školního stromečku a společně jsme si zazpívali koledy. Nechyběly ani dárky pod stromečkem a jejich radostné rozdávání a rozbalování. Poté nám všem paní ředitelka popřála krásné svátky a my jsme se vydali ukončit tento kalendářní rok do tříd.


Krmení ptáčků

Těsně před Vánocemi nám počasí příliš nepřálo, a tak jsme museli výpravu ke krmelci přesunout na leden a vyrazit jen naplnit krmítka ptáčkům. Nasypali jsme jim v okolí školy, ve školní zahradě i v parku u kostela.


Bílá krása

Ve čtvrtek 19. prosince jsme navštívili chalupu Fanoša Mikuleckého, kde probíhala výstava pod názvem Bílá krása. Výstavou nás provedla paní Anežka Maradová, která nám krásně povídala o tradicích, Vánocích a hlavně nám předvedla krásné ukázky starých tradičních krajek. Opět se nám tu moc líbilo. Příjemně nás překvapila i sladká tečka nakonec, kdy jsme dostali na rozloučenou ochutnat první vánoční cukroví.


Recitační soutěžní

Týden před Vánocemi proběhlo u nás třídní kolo Recitační soutěže. Hlasování bylo náročné, ale nakonec jsme společně vybrali tři nejlepší recitátory:

  1. místo – Veronika Kočvarová
  2. místo – Petra Fialová
  3. místo – Šimon Veselý

Rodilý mluvčí

V týdnu od 9. do 13. prosince probíhala na naší škole výuka anglického jazyka s rodilým mluvčím. Shawn byl z Kanady, trochu uměl česky a slovensky a byla s ním spousta legrace. K nám do hodiny se dostal sice až v pátek, ale zato jsme si s ním užili hodiny hned dvě. První hodinu jsme si  povídali hlavně o Vánocích, tradicích a zvycích v Česku a v Kanadě. Ve druhé hodině jsme zabrouzdali na téma zvířata (ve státních symbolech našich států, oblíbená, v ZOO atd). Bylo to fajn a zjistili jsme, že spousta z nás už by se s cizincem docela i domluvila.

 


Anthropos a Planetárium Brno

Těsně před Vánocemi jsme si nadělili malý vlastivědný výlet do Anthroposu a Planetária v Brně. Nejdříve nás čekala prohlídka Anthroposu s odborným průvodcem. Dověděli jsme se spoustu nových zajímavých informací ze života v pravěku, obdivovali jsme skvělou dobovou výstavu, ale především jsme byli naprosto nadšeni z replik mamutů a dalších zvířat té doby. Poté jsme se přesunuli do Planetária, kde na nás čekal výukový program  „Cesta sluneční soustavou“. Z promítání jsme byli absolutně nadšeni a už se těšíme na další návštěvu.

 


Čertovské učení

I letos jsme se s radostí zapojili do projektového dne Čertovské učení. Naposled jsme si užívali ničím nerušenou předvánoční výuku v roli bezstarostných žáků. Příští rok už nás čekají role hlavních Luciferů, a tak jsme po očku odkoukávali, co a jak od straších páťáků.

„Dnes proběhla akce Čertovské učení. Podle papírů jsme se rozdělili do skupin. Nejvíc se nám líbilo stanoviště s matematikou. Když jsme obešli všechna stanoviště přišli čerti. Čertů jsme se lekli. Potom nám rozdali andělé sladkosti.“ (V. Kočvarová, P. Fialová, L. Vojtíšková)

„Nejvíc se mi líbilo, jak jsme byli s naší skupinou na stanovišti z matematiky. Bylo to super, ale jak přišli čerti, bylo o mně!“ (V. Dostálová)

 


Červená frčí

Náš nový žákovský parlament uspořádal pro školu první netradiční akci pod názvem Červená frčí. Ve středu 20. listopadu mohli všichni podpůrci této akce přijít ustrojeni v červených barvách. Akce měla sloužit jako zpestření výuky, ale také jako malý test sounáležitosti a soudržnosti. Naše třída obstála se ctí!


Beseda se spisovatelkou

V úterý 12. listopadu za námi do školy přijela paní spisovatelka Lucie Hlavinková. Přivezla nám ukázat všechny své knihy, které do dnešního dne vydala. Protože píše pro děti i pro dospělé, není jich zrovna málo: Kdo šije u Podolské?, Apatykář, Sestry Foxovy, Projekt pes (ten můj), Hledá se autor bestselleru 2015, Projekt pes (smečka), Projekt pes (prázdniny v Beskydech), Praštěný trpaslík, Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola. Krásně nám o nich povídala a ukazovala ilustrace. Nakonec došlo i na prohlídku knih, podepisování a společné focení.

 

 


Dopravní výchova v Hodoníně

V pátek 1. listopadu jsme se i přes mrazivé počasí statečně vydali do Hodonína na dopravní hřiště. Tady nás čekali dva páni policisté, kteří nám připomenuli pravidla silničního provozu, půjčili nám kola a dohlíželi, jak nám to půjde na silnici plné dopravních značek. I přes počáteční zmatky a „přestupky“ se nám nakonec podařilo jízdy zvládnout. Všichni žáci dostali od policejní hlídky pochvalu a malou jedničku. Tak uvidíme, jak se nám bude dařit v dubnu, kdy budeme usilovat o průkazy cyklistů.


Halloween

Ve čtvrtek 31. října jsme se zapojili do oslav Halloweenu. Většina z nás přišla v kostýmech. O Halloweenu jsme si povídali, četli a naučili se pár slov v angličtině typických pro Halloween. Pracovali jsme s pracovními listy na Halloweenské téma v Matematice i Českém jazyce. Vyrobili jsme si také strašidelný závěs  a smlsli si na úžasných pavoucích. Radost nám udělali brambůrkoví netopýři a pavučinky (díky, Emilko!). Bylo to mňam!


Ukliďme si Mikulčice

Naše škola se opět zapojila do celorepublikového projektu 72 hodin  – Ruku na to! a zaregistrovala projekt Ukliďme si Mikulčice. Během pátečního dopoledne dne 11. října se učitelé s žáky vydali do předem určených míst v okolí školy – naším stanovištěm byl školní pozemek. Zde jsme pleli, hrabali trávu, čistili skalku, zametali a dělali spoustu další užitečné práce. Letos naše třída pracovala společně s třeťáky a práce nám šla pěkně od ruky.

 


Na návštěvě v ateliéru akademického malíře a ilustrátora Pavla Vavryse

V pondělí 30. září se nám podařilo navštívit ateliér našeho mikulčického slavného rodáka, akademického malíře a ilustrátora Pavla Vavryse. Čekalo nás velmi milé přivítání od obou manželů Vavrysových. Byli jsme pozváni do malířova ateliéru, kde nás zaujaly krásné obrazy, skutečný malířský stojan ale také útulnost pracovny. Mohli jsme si prohlédnout spoustu krásných děl mistra, ale také jeho ženy a syna. Paní domu nám připravila pohoštění, za což jí ještě jednou děkujeme. Prohlídka pokračovala do soukromých prostor, kde jsme mohli obdivovat další díla, ale i stylový nábytek a výzdobu domu. Povídání s mistrem bylo příjemným zážitkem.

„Na výstavě obrazů se mi nejvíc líbil obraz jeho rodného domu. Ale bylo od něho velmi milé, že pro nás přichystal pohoštění. Po pohoštění jsme šli do kuchyně, kde stál poslední obraz a byl asi ze všech nejhezčí.“     Verča Dostálová


Z tej našej zahrádky

I letošní zahájení školního roku provázelo pozvání na tradiční zahrádkářskou výstavu. Děti si mohly prohlédnout vystavené podzimní květiny, ovoce či zeleninu. Krásná byla i podzimní aranžmá venku. Radost nám udělala výstava obrázků žáků naší školy, kde jsme mohli poznávat naše práce. Největší úspěch opět ale patřil ochutnávce ovoce a jablečného moštu, na kterou jsme se už dopředu těšili.


Stezka bosou nohou

Stezka bosou nohou je příjemná procházka na pomezí České republiky a Rakouska, začíná i končí poblíž Kolonády na Rajstně. Po cestě je umístěno několik zastávek, na kterých se návštěvníci mohou projít bosi po kůře, šiškách, písku, kamenech… Což jsme si my, při teplotě 9°C, netroufli, ale zato jsme mohli balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů, odpočinout si na dřevěných lehátkách a kochat se pohledem do širokého okolí z nejvyššího místa – kopce Homole. Podařilo se nám také sklouznout na přírodní skluzavce, projít se po houbách či roztočit divoký válec a nespadnout. Důležitou součástí výpravy byly zastávky na svačinu, které jsme dělali snad za každým rohem. Holt v přírodě člověku nejvíc chutná!


Dýňové pondělí

V tomto školním roce se Dýňové pondělí konalo 9. září. Ráno se u hlavního vchodu školy začali objevovat první strašáci. I když jich bylo velmi poskrovnu, naštěstí se během dne a večer před školou sešlo příšerek mnohem víc. Celkem jsme ve finále napočítali 48 strašáků. A že letošní rok byl úrodný na dýně, nápady i šikovné čtvrťácké ručičky, dokazují výsledky hlasování, které dopadlo takto neuvěřitelně:

  1. místo – Viktorie Salajková (4. tř.) – dýně “Opice
  2. místo – Matěj Domanský (4. tř.) – dýně “Oko
  3. místo – Vanesa Rehortová (4. tř.) – dýně “Panda