Chodíme a jezdíme bezpečně

Na první jarní den nám paní ředitelka naplánovala projektový den Chodíme a jezdíme bezpečně. My prvňáci jsme si zopakovali pravidla přesunu v terénu a již jsme se přesouvali na Myslivnu. Tam na nás čekala jízda zručnosti pod vedením pana učitele Bešty a také dopravní hřiště, které pro nás postavil pan Machálek z AMK Mladost. Obě jízdy jsme absolvovali na koloběžkách, které nám nadělil pod školní stromeček Ježíšek. Potom jsme se vrátili do školy, kde nás čekalo opakování dopravních značek a testík křižovatek. Vše jsme zvládli na výbornou.

 

 


Týden zdraví

V rámci školního Týdne zdraví jsme si v úterý 13. června sami mohli nachystat zdravou svačinku. Přijela za námi paní ze Zdravé pětky a ve školní kuchyňce s námi vyráběla zdravou „smajlíkovou“ svačinku. Z nás všech se na okamžik stali kuchaři, kteří čistili, loupali, krájeli a krásně nakládali na talíře. Po společné výstavce došlo i na ochutnávku.

 


Knížka pro Prvňáčka – slavnostní ukončení

Ve čtvrtek 8. června jsme naposled v tomto školním roce jeli do knihovny v Hodoníně. Tedy ne do knihovny, ale tentokrát jsme měli domluveno setkání s paní knihovnicí v sále Evropa. Tady nás navštívila královna Vodního království s celou svou družinou. My jsme jí pomocí svých zástupců předvedli, jak už umíme číst a její rytíři nás za to pasovali na čtenáře. Za naši třídu četla svou oblíbenou knížku Verunka Kočvarová a Peťka Fialová. Společně jsme pak královně zazpívali a zatančili píseň Beruška, u které nám mohutně pomáhal i královský šašek. Každý prvňák byl potom velkým mečem pasován na čtenáře, dostal medaili a knížku na památku.

 


Divadelní představení „Tři čuníci“

Náš první společný Den dětí jsme oslavili návštěvou divadelního představení „Tři čuníci“ v brněnském divadle Radost. Ještě před samotným představením jsme se stihli občerstvit v místním bufetu a obhlédnout interiér divadla. Udělali jsme si i společnou fotku u krásné výstavy dřevěných soch ve vestibulu.

Samotné představení bylo úžasné. Z obecenstva se každou chvíli ozývaly salvy smíchu, ale nechybělo ani napětí. Při prvním dupnutí vlka některé děti se zaječením skoro vyletěly ze sedadel. Úlek ale vystřídal opět smích. Vlk byl sice strašidelný, ale taky nešikovný a směšný. A čuníci Pašík, Vašík a Boubelka nezůstávali nijak pozadu. Celé vystoupení bylo protkáno vtipnou muzikou,  písněmi i tancem. Už se těšíme na další návštěvu.


Školní výlet do Lednice

Ve čtvrtek 25. května jsme spolu s 2. třídou jeli na náš první společný školní výlet. Autobusem jsme se vydali do Lednice, kde nás čekala prohlídka zámeckého skleníku, části parku, pěší procházka od zámku k Minaretu a nakonec úžasná vyhlídka na celý zámecký areál. Po cestě na Minaret nás zastihl drobný deštík, ale to nás nemohlo odradit. Pod heslem „Nejsme z cukru“, jsme se za bujarého veselí přesouvali dál podél zámeckých rybníků. Po cestě jsme hledali strom s nejsilnějším kmenem, pozorovali rostliny a ptáky.

Z Minaretu řada z nás měla velký strach. Nakonec i ti nejbojácnější našli v sobě odvahu a ruku v ruce s paní učitelkou vyšlapali schody až do nejvyššího patra. Ten výhled stál opravdu za to. Odměnou pak všem byla vyjížďka zámeckým kočárem zpět k zámku. Cestou jsme zažili soustu legrace, pozorovali čápy a potkali filmový štáb, který zde zrovna natáčel historický film.

A co líbilo nejvíc detem? Prý:

Skleník, svačina, jízda kočárem, koně, čápi, vyhlídka z Minaretu, zámek, nákupy, mávání cyklistům, procházka, spršky vody ze stromů, no prostě všechno.

 

 


Poznávej vědu aneb fyzikální pokusy

I když my malí vůbec netušíme, co je to Fyzika, zúčastnili jsme se přednášky, která nám fyziku ukázala jako velkou legraci. Pomocí jednoduchých pokusů jsme nahlédli do tajů akustiky, mechaniky, termiky a jiných odvětví. Všechny pokusy byly velmi zajímavě provedeny, spousty z nich se mohli účastnit i naši žáci. Za celou hodinu se opravdu nikdo nenudil. Nakonec si ještě každý odnesl malý dárek v podobě „brčkové píšťalky“.


Tonda obal

V polovině května za námi do školy přijela paní, která si s námi povídala o třídění odpadů a recyklaci odpadů. Kromě povídání jsme si mohli prohlédnout třeba drť, která vzniká při zpracování plastů, papíru apod. Nejvíce všem vyrazila dech informace, že se z některých plastů vyrábí trička a jiné oblečení. Hned jsme zahájili kontrolu materiálů na našem oblečení. Legrace byla při třídění kartiček s odpadem do malých cvičných kontejnerů.


Knihovna Hodonín

Začátkem května jsme se vydali na naši předposlední návštěvu Okresní knihovny v Hodoníně. S paní knihovnicí jsme si tentokrát povídali o „knížce, která umí vyprávět“. Opakovali jsme si, jak se máme chovat ke knížkám, jak se o ně starat, kam je ukládat. Opět jsme si mohli půjčit k prohlížení, a tentokrát už i na čtení, knížky z knihovny. Někteří využili možnosti, stát se řádnými členy knihovny a půjčili si i knihy domů. Příště nás čeká setkání s královnou Vodního království a pasování na čtenáře.


Rodný dům Fanoša Mikuleckého

V úterý po Velikonocích jsme dostali pozvání do domečku našeho slavného mikulčického rodáka Fanoša Mikuleckého. Mohli jsme si prohlédnout starodávný domeček, historický nábytek a zařízení domu. K vidění byly i kroje, kraslice, pomlázky a jiné dekorace. Na závěr jsme ještě ochutnali výtečné svatební koláčky.


Školní kolo kolečkových bruslí

V dubnu proběhlo školní kolo závodu na kolečkových bruslích. Za naši třídu se do závodu přihlásili tři závodníci. Všichni tři byli úspěšně nominováni na závody do Lužic. Vítězné pořadí:

  1. místo – Terezie Pitzingerová
  2. místo – Matěj Domanský
  3. místo – Šimon Veselý

Velká Morava

Běžecký závod Velká Morava byl opravdu „velkou“ výzvou pro všechny děti z naší třídy. Řadu z nás zradilo zdraví, a tak v den závodu dorazili pouze čtyři závodníci. Za děvčata bojovala T. Pitzingerová, K. Tománková a S. Bábíčková. Z kluků běžel pouze M. Domanský. Z děvčat se nejlépe v závodě umístila Terka, která doběhla osmá z 21 dětí. Super výkon pak předvedl Matěj, který si doběhl pro bronzovou medaili – obsadil 3. místo z 11 závodníků.


Malá Morava

V letošním roce jsme běželi Malou Moravu poprvé za školu. A protože jsme byli v týmech s dětmi z vyšších ročníků, byla to pro nás opravdu výzva. Ale i tu se podařilo Terezce Pitzingerové zvládnout na výbornou. Mezi velkou konkurencí si nakonec doběhla pro úžasné 3. místo. Prvňáci jsou prostě dravci.


Knížka pro prvňáčka

Po dlouhé zimě plné nemocí, jsme se konečně opět mohli vydat do Městské knihovny v Hodoníně. Opět tu na nás čekal prima program. Dnešní téma bylo „Nepořádek a jeho uklízení“. Paní knihovnice si s námi povídala o nepořádku a nutnosti uklízení. Seznámila nás s knížkou o dvou kamarádech – nepořádném klukovi a jeho zeleném strašidýlku Zelinkovi. Znovu jsme si připomněli pravidla půjčování a řazení knížek. Několikrát jsme si to sami i zkusili. Nejvíc se nám ale zase líbilo čtení v sedacích pytlích a čtecím koutku. Dnes už jsme si opravdu dokázali sami v tichosti číst a mnozí toho využili. Velmi zajímavé bylo i oddělení pro straší děti, kde jsme si mohli půjčit a prohlížet knížky.


Veselé zoubky

V pátek 17. února jsme se zapojili do preventivního programu Veselé zoubky. V rámci Prvouky a učiva Péče o lidské tělo jsme si společně povídali o zubech, péči o ně, prohlédli jsme si pohádkový příběh „Jak dostat Hurvínka k zubaři“. Společně jsme si odpověděli na spoustu otázek, které nás zajímali. Na závěr nechyběla ani společná práce s pracovními listy, kde jsme si vše procvičili. Největší odměnou pro děti byly dárky – zubní kartáček, přesýpací hodiny na čištění zubů a spoustu dalších drobností.


Vikingové

Ve středu 8. února jsme se vydali do Kulturního domu, kde nás čekalo představení divadelní skupiny Pernštejni. Letos si pro nás připravili ukázky ze života vikingů. Kromě historických zajímavostí, které jsme se dověděli, jsme si mohli prohlédnout také dobové oblečení, zbraně či maketu vikingské lodi. Nechybělo ani tradiční zapojení dětí do scénky. Za naši třídu se na pódium postavil dobrovolník Matýsek. Vikingská zbroj mu tedy rozhodně slušela. A bojový výcvik zvládl na jedničku. Nakonec jsme neodolali a vyfotili se společně u vikingské lodi.


Třídní kolo recitační soutěže

V lednu jsme si v českém jazyce uspořádali třídní kolo recitační soutěže. Každý prvňáček si připravil básničku, kterou si sám vybral. V jedné hodině jsme si je navzájem zarecitovali. Každý se pak mohl zapojit do hlasování a svůj hlas věnovat jednomu z přednášejících. Současně jsme také vybrali pět dětí, které nás budou reprezentovat ve školním kole. Volili jsme i zástupce prvňáků do poroty školního kola. A jak dopadlo to naše třídní kolo?

1. místo – Veronika Dostálová

2. místo – Zuzana Rampáčková

3. místo – Sofie Bábíčková


Krmení zvířátek

Ve středu 21. prosince jsme vyrazili společně s dalšími třídami 1. stupně do Boří ke krmelci. Vzali jsme zvířatům před Vánocemi spoustu dobrot: mrkev, jablka, kaštany, žaludy či sušené pečivo. Nechyběly ani lojové koule pro ptáky, které jsme věšeli na stromy. Sněhu i ledu bylo sice pomálu, ale kolik radosti to dětem nadělalo se nedá ani povědět. Hezky jsme se prošli, sklouzli i vyváleli ve sněhu. Prostě bezva akce!

 


Čertovské učení

Tradiční akce školy, na kterou jsme se připravovali od začátku adventu – Čertovské učení! Někteří trochu nevěděli, co mají očekávat, ale těšili se všichni. Opět jsme se rozdělili do čtyř týmů a jako jeden muž jsme 5. prosince bojovali o sladkou odměnu. Během dopoledne jsme otestovali Pekelné počty, Andělský slabikář, Mikulášovy zlaté ručičky i Čertovskou pekárnu. Škola voněla vánočním cukrovím a na závěr přišel i Mikuláš s anděly a čerty.


FIT testy

Tentokrát FIT testy proběhly předčasně již v listopadu, než nás stihla přepadnout chřipka či jiné nemoci. V tělocvičně jsme zvládli skok do dálky, hluboký předklon, člunkový běh, kliky, lehy – sedy a další disciplíny. Pořádně jsme se zapotili, ale zato medailí jsme nasbírali požehnaně. Prostě, stálo to za to!

 


Halloweenské učení

V úterý 25. října jsme se připojili k oslavám Halloweenu, který se u nás ve škole koná již tradičně každý podzim. Spousta z nás přišla v kostýmech. O Halloweenu jsme si povídali, poslechli a zazpívali jsme si strašidelnou písničku, naučili se pár slov typických pro Halloween. V Českém jazyce i Matematice jsme potom pracovali s pracovními listy, které se Halloweenu týkaly. Byla to zábava!


Knížka pro prvňáčka

V pondělí 24. října jsme se společně vypravili do Městské knihovny v Hodoníně. Již tradičně jsme se zapojili do akce Knížka prvňáčka, a tak tu na nás čekal bezva program. Paní knihovnice si s námi povídala, půjčila nám knížky a ukázala nám celou dětskou část knihovny. Pak nás seznámila s pravidly půjčování a řazení knížek. Nejvíc se nám líbilo čtení v sedacích pytlech a čtecím koutku. V rámci programu nás čekají ještě tři návštěvy a hlavně slavnostní předávání speciální knížky vytištěné pouze pro tuto příležitost.


Záložka do knihy

I když jsme malí, i my jsme se letos přidali k vyrábění záložek do knížek. Naší partnerskou školou se v letošním školním roce stala ZŠ Maňa. Každý z nás vyrobil nejméně dvě záložky. Dělali jsme je ve tvaru tužky a čajového hrníčku. U práce jsme se dost pobavili a těšíme se, komu naše záložky udělají letos radost.


Ukliďme si Mikulčice      14. 10.

V pátek 14. října jsme se poprvé jako „školáci – prvňáci“ zúčastnili celostátní akce 72 hodin aneb Ukliďme si Mikulčice. Již ráno většina z nás přišla v pracovním oblečení a s pracovním nadšením. Většina si i přinesla i vlastní pracovní rukavice! Naše třída dostala přidělen úklid v Plačkově uličce. S nadšením jsme vytrhávali trávu z chodníku, hrabali, zametali nebo čistili plot od popínavého plevele. Přežili jsme zimu i vítr a odradit jsme se nenechali. Za odměnu jsme dostali na památku krásné náramky s logem akce.


Akropole cross   27. 9.

V úterý 27. 9. 2016 jsme se spolu s ostatními žáky naší školy zúčastnili sportovního klání na Slovanském hradišti. Letos se konal již 5. ročník přespolního běhu Akropole cross aneb Běh Rasticovým městem. Celkem své síly změřily čtyři školy. Naši prvňáci zabojovali a byla z toho hned zlatá medaile, kterou získala Terezka Pitzingerová. Ostatní nasbírali zkušenosti a zážitky. Ve volné chvilce jsme také navštívili naleziště (kostel) a sochu sv. Cyrila a Metoděje.

 


Výstava jiřin     19. 9. 2016

V pondělí 19. září jsme se vydali do Vinařského muzea, kde probíhala výstava jiřin. Pan Pavka nám ukázal a popsal rostlinky. Potom nás zavedl do nádherně rozkvetené haly a ještě nás provedl světnicí Fanoše Mikuleckého. Kluci mohli obdivovat staré dřevěné vozy, děvčata zase dýňové dekorace. Před odchodem nám ještě ukázal práci se dřevem, kterou si děti mohly vyzkoušet. Za naši třídu si „testík zručnosti“ vyzkoušel Rostík Bílský a byl fakt šikovný.

 


Dýňové pondělí   12. 9. 2016

Hlavní vchod školy se od brzkého rána začal plnit strašáky a dýňovými dekoracemi. Večer se před školou sešlo hned 15 prvňáčků, kteří přišli svého strašáka rozsvítit. Při večerním zapalování měli možnost prvního hlasování. Druhý den pak hlasovali znovu v rámci školy. A úspěch jsme nakonec slavili. „Naše“ Vaneska Rehortová vyhrála se svou starší sestrou krásné 3. místo. Blahopřejeme!


Jsme školáci        1. 9. 2016

V letošním školním roce do 1. třídy naší základní školy ve finále nastoupilo 21 žáků. První školní den nás ještě doprovodili rodiče, sourozenci či prarodiče, ale teď to již zvládáme úplně sami.

Dnes už jen vzpomínáme na náš první den ve školní lavici. Už jsme školáci.

 


Školní rok 2015/2016

Náš školní výlet     aneb     “Jak jsme hasili”

Na Den dětí 1. 6. jsme byli na výletě u hasičů v Hodoníně. Viděli jsme hasicí techniku, dozvěděli jsme se plno nových důležitých informací, prohlédli jsme si sanitku a pak jsme hráli různé hry a soutěže. Na závěr výletu nám paní učitelka rozdala knihy a medaile z projektu Knížka pro prvňáčka.

Atletické přebory Podluží

V pondělí 30. 5. se Zuzana Fialová, Lucie Skočíková, Lukáš Pavka, Tobiáš Kříž a Matěj Urbánek společně s vybranými žáky z 2. až 5.třídy zúčastnili atletických Přeborů Podluží. Zuzanka byla druhá na 50 m a první na 300 m. Matěj byl druhý na 300 m. Všichni podali velké sportovní výkony.

Návštěva Městské knihovny v Hodoníně

Ve čtvrtek 5. 5. jsme byli potřetí v Městské knihovně v Hodoníně. Opět jsme poslouchali pohádky, plnili různé úkoly, vyhledávali knížky v policích a půjčovali knihy domů. Už se těšíme na poslední návštěvu, kdy budeme pasováni na čtenáře.

Na včelařské výstavě

V pondělí 2. 5. jsme v rámci výuky prvouky navštívili výstavu ke 150. výročí včelaření na Podluží. Nejdříve jsme se seznámili s dřívějšími i současnými úly a pomůckami potřebnými k chovu včel. Dozvěděli jsme se o úspěších mladých včelařů z Mikulčic. Nejvíce se nám líbily krásně zdobené perníky a úl se živými včelami.

Návštěva ZOO Hodonín

V pondělí 18. 4. jsme byli společně se 2. třídou na vzdělávacím programu v ZOO Hodonín. Přivítala nás paní Vavrysová, Zdeněčkova maminka, která v ZOO pracuje. Rozdělili jsme se do družstev po čtyřech a plnili úkoly. Potom jsme si prohlédli celou zahradu. Líbili se nám jihoafričtí lvi, sumaterští tygři, klokani a opice. Na konci prohlídky jsme si mohli pohladit ježka – albína jménem Vanilka a užovku červenou, pak  byly vyhodnoceny naše testy. Každý si odnesl sladkou odměnu a drobné dárky. Příjemné dopoledne nám kazilo jen počasí.

Hodnocení jídelníčku

V rámci projektu “Týden zdraví” hodnotili žáci únorový jídelníček. Každou polévku i hlavní jídlo oznámkovali jako ve škole. Výsledek hodnocení naleznete ZDE.

Prvňáčci v knihovně

Ve čtvrtek 7.1. 2016 jsme opět navštívili knihovnu v Hodoníně v rámci projektu “Knížka pro prvňáčka”. Paní knihovnice nás seznámila s leporelem pohádek. Naučili jsme se vyhledávat a zařazovat knihy podle abecedy. Někteří si vypůjčili knihy. Návštěva se nám moc líbila.

 

Projekt “Prvňáčci” aneb “První pomoc pro všechny”

V pondělí 7. 12. 2015 jsme se seznámili s poskytováním první pomoci. Odborníci nám poutavou formou sdělili, jak můžeme pomoci a případně i zachránit život.

 

Den jazyků

Dne 24. 9. proběhl v naší škole projekt Den jazyků. Prvňáčci se zapojili do týmů, společně tvořili prezentace k anglické módě, populární hudbě, umění, přírodě. Nejvíce se dětem líbila ochutnávka typických anglických jídel.

 

Den řemesel 

Dne 17. 9. jsme se byli podívat na ukázkách práce studentů střední školy z Brna.

 

Dýňové pondělí

V pondělí 14. 9. žáci s rodiči rozsvěceli vyzdobené dýně. Další den jsme je hodnotili po třídách, pak jsme šli na školní zahradu.