Nejčastěji používané pomazánky v naší školní jídelně
Pomazánka krabí
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): krabí tyčinky 250, máslo pomazánkové 220, cibule (50) 40, petrželová nať 10, jogurt bílý nízkotučný 40, sůl
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Krabí tyčinky uvaříme nad parou, nakrájíme nadrobno, přidáme pomazánkové máslo, jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Vše vyšleháme.
Pomazánka tvarohová s kapií (budapešťská)
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tvaroh měkký nízkotučný 250, máslo 90, papriky kapie sterilované 130, cibule (25) 21, mléko polotučné 30, sůl 10, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme tvaroh, máslo, sůl a další potraviny dle receptury. Vše vyšleháme do pěny.
Tvarohová s mrkví
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tvaroh měkký nízkotučný 250, máslo 90, mrkev (syrová strouhaná) (200) 160, sůl 10, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme tvaroh, máslo, sůl a další potraviny dle receptury. Vše vyšleháme do pěny.
Rozhuda
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tvaroh měkký 320, máslo 130, paprika sladká 5, cibule (60) 50,
mléko 30, sůl 10, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme tvaroh, máslo, sůl, drobně krájenou cibuli, mléko a další potraviny dle receptury. Vše vyšleháme do pěny.
Pomazánka s Lučinou, ořechy a mrkví
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): mrkev (120) 100, tvaroh měkký nízkotučný 250, lučina 200, máslo 50, ořechy vlašské loupané 30, jablko (70) 50, cukr 10, citrónová šťáva 10, sůl
Průměrná hmotnost 1 porce: 70 g
Postup:
Máslo utřeme do pěny se solí a ušleháme s tvarohem a Lučinou. Přidáme jemně strouhaná jablka a mrkev, usekané nebo ustrouhané ořechy a podle chuti okyselíme citrónovou šťávou a přisladíme.
Tvarohová pomazánka s celerem
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tvaroh měkký 250, zakysaná smetana 16% 120, celer (150) 120, sýr eidam 45% 100, pažitka 10, citrónová šťáva 10, sůl
Průměrná hmotnost 1 porce: 65 g
Postup:
Měkký tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou a solí, zakápneme citrónovou šťávou, spolu s jemně ustrouhaným sýrem a sekanou pažitkou zamícháme do ušlehaného tvarohu.
Sýrová pomazánka s Nivou
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): sýr tavený 270, máslo 100, plísňový sýr „Niva“ 100, cibule (50) 42, mléko 20, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme sýr, máslo, jemně nakrájenou cibuli a další potraviny dle receptury. Vše vyšleháme do pěny.
Pomazánka z taveného sýra
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): sýr tavený 400, máslo 90, cibule (25) 21, polotučné mléko 30, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme sýr, máslo, jemně nakrájenou cibuli a další potraviny dle receptury. Vše vyšleháme do pěny.
Pomazánka z drůbežího masa
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): kuřecí maso (slepičí, krůtí) (330) 200, sýr eidam 150, pomazánkové máslo 100, sladkokyselá okurka 100, pórek (60) 50, hořčice 15, pažitka 10, citrónová šťáva 10, sůl
Průměrná hmotnost 1 porce: 60 g
Postup:
Pomazánkové máslo ušleháme se strouhaným sýrem a citrónovou šťávou. Přidáme vařené (dušené, pečené, kuřecí, slepičí, krůtí) maso jemně posekané, nahrubo strouhanou sladkokyselou okurku, dobře očištěný jemně usekaný pórek, ochutíme solí, troškou hořčice a sekanou pažitkou.
Pomazánka z paštiky
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): játrová paštika 320, máslo 180, cibule (60) 50, pažitka 20, sůl 5
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme paštiku, máslo, jemně nakrájenou cibuli a vše vyšleháme do pěny a zdobíme omytou, jemně nakrájenou pažitkou.
Šunková pěna
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): šunka 270, máslo 270, sůl 5
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme jemně umletou šunku (šunkový salám) a šleháme, až se máslo spojí se šunkou.
Vaječná pomazánka
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): vejce 8ks 320, máslo 175, cibule (35) 30, mléko polotučné 20, sůl 5, pažitka 10
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Vejce vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Do nádoby na šlehání dáme prolisované žloutky, nastrouhané bílky, nakrájenou cibuli, mléko, sůl a vše vyšleháme.
Pomazánka z olejovek
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): olejovky 315, máslo 180, cibule (60) 50, sůl 10, citrón (citrónová šťáva) 5
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme přebrané a kostí zbavené olejovky, máslo, jemně nakrájenou cibuli a vše vyšleháme do pěny. Podle chuti osolíme.
Pomazánka z rybího filé
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): rybí filé 430, sůl 10, kmín 1, olej 50, cibule (47) 40, máslo 130, rajčatový protlak 30, citrón 5, pažitka 10
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme osolené, okmínované rybí filé a pečeme asi 15 minut, až je filé dobře propečené. Máslo šleháme s rajčatovým protlakem, přidáme kostí zbavené nadrobno nakrájené rabí filé, citrónovou šťávu, omytou, jemně nakrájenou pažitku a vše vyšleháme do pěny.
Švédská pomazánka
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tresčí játra v oleji 180, tvaroh měkký nízkotučný 150, máslo 90, cibule (35) 30, okurky sterilované 70, mléko polotučné 30, pažitka 5, sůl 5
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme tresčí játra, měkký tvaroh, máslo, jemně nakrájenou cibuli, okurky, mléko a vše vyšleháme. Zdobíme omytou, jemně nakrájenou pažitkou.
Pomazánka z tresčích jater
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): tresčí játra v oleji 315, máslo 180, cibule (60) 50, pažitka 20
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Do nádoby na šlehání dáme tresčí játra bez oleje, máslo, jemně nakrájenou cibuli a vše vyšleháme do pěny. Zdobíme omytou, jemně nakrájenou pažitkou.
Pomazánka z uzené ryby
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): uzená ryba (715) 550, cibule (120) 100, citrónová šťáva 10, olej 50, bílý jogurt 100, sekaná zelená nať, sůl á10
Průměrná hmotnost 1 porce: 80 g
Postup:
Uzenou rybu pečlivě očistíme a vykostíme. Maso z ryb ušleháme s jogurtem a citrónovou šťávou, je-li třeba, přisolíme. Okořeníme sekanou zelenou natí.
Drožďová pomazánka
Suroviny:
Na 10 porcí (váhy v g): droždí 160, olej 55, cibule (70) 60, vejce 4ks 160, máslo 100, mléko 30, sůl 5, pažitka 10
Průměrná hmotnost 1 porce: 55 g
Postup:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a opražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí – zhruba 5 minut. Do nádoby na šlehání dáme vychladlé droždí s vejci, máslo, sůl, omytou jemně nakrájenou pažitku, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.